Glony zawierają bardzo dużo wapnia

Glony, algi oraz wodorosty to jedne z najlepszych źródeł doskonale wchłaniającego się wapnia. Nie wierzysz ? Sprawdź skąd bierze się wapń we wszystkich napojach roślinnych czy też zbożowych. Właśnie wyciąg z alg jest źródłem wapnia w wysokowapniowych wersjach mleka owsianego, jaglanego, orkiszowego itd.

Dla kogo glony, algi i wodorosty ?

Glony kombu, wakame, spaghetti morskie i inne propozycje z tej kategorii są zatem idealne dla każdego komu zależy na tym aby uzupełnić niedobory wapnia w organizmie. Przykładem mogą być na przykład wszystkie osoby, którym grozi osteoporoza. Jeśli jesteś ofiarą złamania jakiejkolwiek kości to ekologiczne glony, algi i wodorosty są również produktem dla Ciebie. Pamiętajcie o tym, że kości to również zęby więc wapń niezbędny jest również do zachowania w dobrym stanie naszego uzębienia. Wapń odpowiada również za prawidłowe działanie naszych komórek oraz za krzepnięcie krwi. Jeśli zatem wiecie lub właśnie zaczęliście zdawać sobie sprawę, że powinniście zwrócić uwagę na to ile wapnia znajduje się w Waszej diecie to produkty z kategorii, którą właśnie oglądacie powinny znaleźć się w Waszym koszyku.

Glony towarzyszem warzyw strączkowych

Glony, które Państwu proponujemy, są idealnym dodatkiem do dań opartych na warzywach strączkowych. Dzięki ich wykorzystaniu w daniach z fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy zielonej, czerwonej, brązowej i czarnej zapobiegamy problemom trawiennym. Dotykają one czasem konsumentów dań z warzyw strączkowych a to właśnie one często są podstawą diety wegan i wegetarian.

O czym należy pamiętać ?

Stosując w naszej kuchni ekologiczne glony, algi i wodorosty należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wszystkie z tych produktów zwiększają radykalnie swoją objętość - nawet dziesięciokrotnie. Wiele przepisów sugeruje aby glony namoczyć przed ich dodaniem do przyrządzanej potrawy. Jest to ze wszech miar słuszne podejście jednak wtedy kiedy wiem, że dodajemy je do potrawy, która będzie się gotowała jeszcze co najmniej godzinę możemy dodać je w formie suszonej - zwiększą swoją objętość w trakcie gotowania. Podobnie zresztą jak to się dzieje z suszonymi grzybami, które od wieków są ważnym składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej.

Glony, algi, wodorosty (nie w tabletkach)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl