
Producent
-
ALCE NERO (włoskie produkty) (1)
-
AMYLON (budynie, galaretki,kisiele,cukry, skrobie (1)
-
BABALSCY (mąki, makarony, kawa orkiszowa) (7)
-
BATOM (dżemy, soki, kompoty, czystek) (3)
-
BAUCK HOF (mieszanki do wypiek�w) (1)
-
Bezgluten (3)
-
BIO PLANET - seria BRĄZOWA (orzechy i pestki) (2)
-
BIO PLANET - seria M�KI I SKROBIE (1)
-
BIO PLANET - seria MĄKI I SKROBIE (39)
-
BIO PLANET - seria SUPERFOODS (1)
-
BIO RAJ (konfekcjonowane) (8)
-
BIOHARMONIE (12)
-
BLUECORN (produkty niebieska kukurydza) (1)
-
COCOMI (wody kokosowe, oleje kokosowe, śmietanki) (1)
-
DARY NATURY - inne BIO (3)
-
EKOWITAL (3)
-
GRON BALANCE (produkty spoĹĽywcze) (1)
-
GRON BALANCE (produkty spożywcze) (3)
-
HORECA - pozostałe (4)
-
HORECA - surowce (nr w nazwach = nr brygady pak.) (15)
-
HORIZON (syropy, kremy orzechowe) (2)
-
MERRE (2)
-
MŁYNY WODNE (EKO OAZA) (mąki) (7)
-
NATURAL (3)
-
NIRO (makarony orkiszowe) (4)
-
NOMINAL (1)
-
Ol'Vita (4)
-
PI�� PRZEMIAN (produkty spo�ywcze) (3)
-
PROBIO (mieszanki do wypieków, mąki) (7)
-
Provena (1)
-
Provita (1)
-
RADIX-BIS (5)
-
Smajstrla (1)
-
SOLIGRANO (kasze, mąki, zboża ekspandowane) (1)
-
TERRASANA (nap. kokos, masła orz., syr. klon. inne (3)
-
VIANDS (soki, mąka z kasztanów, sól) (1)
Mąki ekologiczne zawsze z ekologicznego ziarna
Ekologiczne produkty zbożowe to produkty, od których zaczyna większość sklepów ze zdrową żywnością. To właśnie ekologiczne są tą grupą produktów, dzięki którym swoją wielką popularność po latach odzyskał orkisz. Mąki orkiszowe są podstawą dla większości domowych piekarzy. Gatunków tej mąki jest jednak tak wiele, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Są więc ekologiczne mąki orkiszowe razowe, chlebowe oraz bardzo drobne mąki tortowe. Oczywiście wszystkie z certyfikatem ekologicznym. Poza mąkami orkiszowymi proponujemy mąki organiczne ze wszystkich możliwych ziaren. Od pszenicy poprzez żyto, owies, grykę, proso i jęczmień aż do tak niecodziennych produktów jak mąka kokosowa, migdałowa, sorgo, kasztanowa, orzechowa a nawet mąka z teffu czyli tak zwanej miłki abisyńskiej.
Zawsze warto zwrócić uwagę na mąki z ziaren przy których orkisz to osesek. Mowa tu o mące z samopszy i płaskurki, które są jeszcze starszymi przodkami pszenicy. Starszymi od orkiszu i porównywalne do kamutu, nazywanego zbożem gladiatorów.
O ile wybór mąki do konkretnych, domowych wypieków jest zadaniem, z którym większość z nas sobie poradzi to chcemy zwrócić uwagę na jedną rzecz istotną przy wypieku chleba. Do sporządzania zakwasów polecamy grube mąki razowe, do wypieku nieco drobniejsze mąki chlebowe.
Jeszcze krótka wskazówka dotycząca numeracji mąki. Mąki razowe to te oznaczone jako 2000, mąki graham to przemiał 1850, mąki chlebowe mieszczą się w przedziale 700 - 1100 a drobne mąki tortowe to te o numeracji zbliżonej do 550. Niezależnie od grubości zawsze wybierajcie jednak zawsze zdrowe mąki ekologiczne :)
